0513 48 58 55bereikbaar van ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Hoe houd je je relatie gezond in een nieuwe levensfase met kinderen?

Nieuwe levensfase

Je gaat een nieuwe levensfase in wanneer je dagelijkse routine verandert voor langere tijd. Een tijd die gekenmerkt wordt door verandering en aanpassing. Je leeft van de één op de andere dag in een andere, voor jou nog grotendeels onbekende wereld. Denk aan voor eerst gaan studeren, op jezelf gaan wonen, je eerste baan, samenwonen of het krijgen van een kind. Een liefdesrelatie kan in een nieuwe levensfase, zoals bij het krijgen van kinderen, onder druk komen te staan.

Regelmatig melden werkende stellen met (kleine) kinderen zich bij ons aan voor relatietherapie. De problemen variëren dan van het gevoel niet gewaardeerd te worden in de relatie tot een regelrechte relatiecrisis (door bijvoorbeeld ontrouw van één van de partners). Na doorvragen blijkt de relatie bij veel van deze stellen, in de periode voordat ze kinderen kregen, wel goed te zijn geweest. Zijn kinderen nu allemaal pestkoppen en verzieken zij de relatie van hun ouders? Gelukkig niet, het heeft vooral te maken met de ouders: zij doen samen weinig leuke exclusieve dingen meer.

Een goede relatie is meer dan een bedrijf

Het is nogal wat om een huishouden te runnen met kleine kinderen: op en neer naar de opvang, het kopen van luiers en andere ‘gezinsproducten’, de kids bezighouden, uitzoeken wat wel en niet goed voor ze is en soms meerdere malen per nacht worden gewekt. Opvoeden kost tijd en energie. Veel ouders houden dit alleen vol door het hanteren van een duidelijke dag- en weekplanning. Een liefdesrelatie verandert zo soms binnen de kortste tijd in een soort ‘praktische bedrijfsrelatie’. Hierin gaat de communicatie naar elkaar uitsluitend nog over het verdelen van taken. Een goedlopend gezinsleven is echter niet hetzelfde als een gelukkige liefdesrelatie. Bedrijfsroutine is niet romantisch… Voor een goede partnerrelatie is aandacht nodig voor elkaar, zoals een avondje samen uit of elkaar verwennen in bed. Iets wat er al snel bij inschiet als de dagen enkel nog bestaan uit werken en zorgen voor de kinderen.

Tijd maken voor elkaar

Leuke spontane acties en aandacht voor elkaar zijn niet vanzelfsprekend in een druk gezin. Het gaat niet meer vanzelf zoals dat voor de komst van kinderen wel vaak het geval was. De eerste stap is om deze nieuwe werkelijkheid te erkennen. De tweede stap is om exclusief tijd te maken voor elkaar. Niet makkelijk in een druk gezinsleven maar wel belangrijk! Geef dit prioriteit als je relatie je echt aan het hart gaat. Door een avondje in te plannen zonder kinderen en samen na te denken over activiteiten waarbij er aandacht is voor elkaar, kan er weer ruimte en spontaniteit in de relatie komen. Hierin schuilt de sleutel van een goede liefdesrelatie. Ik heb als therapeut relaties na jaren van ‘routine’ weer zien opbloeien doordat partners samen weer leuke activiteiten gingen inplannen. Vaak waren dit activiteiten die ze in het begin van hun relatie ook deden zoals samen gaan dansen of naar het strand gaan. Het gaat niet vanzelf, maar je kunt je relatie dus wel degelijk nieuw leven inblazen door tijd te maken voor elkaar.

drs. Joris de Boer

Therapeut Direct-Psycholoog

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.