0513 48 58 55bereikbaar van ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

De aantrekkingskracht van schoonheid

Of we ons aangetrokken voelen tot een ander hangt af van meerdere factoren. Onze behoeftes, voorkeuren en verlangens spelen hierin een belangrijke rol. Echter, hoe oppervlakkig het ook kan klinken; het uiterlijk van een persoon speelt een hele belangrijke rol in de aantrekkingskracht tussen twee mensen.

Uiterlijk; hoe mooier hoe beter

We hebben de neiging om aan te nemen dat mensen met een mooi uiterlijk aardigere en betere mensen zijn dan onaantrekkelijke mensen. Uit onderzoek is gebleken dat van fysiek aantrekkelijke mensen wordt aangenomen dat het interessante, sociale mensen zijn die persoonlijk en professioneel succes in het leven en in de liefde hebben. De stereotype gedachte dat mooie mensen ook mooie eigenschappen hebben die passen bij hun mooie uiterlijk maken we automatisch, zonder er bewust over na te denken. We verwarren schoonheid ook met talent; uit Amerikaans onderzoek blijkt dat knappe werknemers gemiddeld vijf procent meer salaris verdienen dan werknemers met een doorsnee uiterlijk. Ook in de politiek zie je dit fenomeen terug; aantrekkelijke politici worden als meer competent beschouwd.

Kenmerken van een knap persoon

Vrouwen worden over het algemeen als het meest aantrekkelijk gezien wanneer ze ‘baby-face’ kenmerken hebben zoals grote ogen, een kleine neus, een kleine kin, en volle lippen. Ze moeten er echter niet kinderlijk uitzien en deze baby-face kenmerken moeten daarom gecombineerd zijn met kenmerken van volwassenheid, zoals prominente jukbeenderen, smalle wangen, en een brede lach. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met deze kenmerken overal ter wereld als aantrekkelijk worden gezien.
Mannen met een sterke kaak en een breed voorhoofd zien er sterk en dominant uit en worden vaak als knap gezien. Aan de andere kant worden mannen met meer vrouwelijke, baby-face kenmerken waardoor ze er warm en vriendelijk uitzien ook als knap gezien. Wat een vrouw knap vindt aan een man hangt af van haar menstruele cyclus. Wanneer vrouwen in hun vruchtbare periode zitten vinden ze ruige, mannelijke kenmerken het meest aantrekkelijk, maar de rest van de maand voelen ze zich meer aangetrokken tot mannen met meer vrouwelijke en jeugdige kenmerken. Bij zowel mannen als vrouwen wordt een symmetrisch gezicht als aantrekkelijk gezien.

De rol van cultuur

Wat als aantrekkelijk wordt gezien verandert met de tijd afhankelijk van de cultuur die op dat moment heerst. In tijden van voedseltekort en honger worden slanke vrouwen juist als minder mooi gezien dan zware vrouwen. Alleen in tijden van welvaart worden slanke vrouwen als aantrekkelijk gezien. Toen de Verenigde Staten het in de twintigste eeuw economisch gezien steeds beter hadden, werd van vrouwen verwacht dat ze steeds slanker werden.
Normen rondom aantrekkelijkheid verschillen ook tussen verschillende etnische groepen. Zwarte en Latina vrouwen staan positiever tegenover wat extra gewicht dan blanke vrouwen. Daarnaast vallen zwarte en Latina mannen op zwaardere vrouwen dan blanke mannen.

Uiterlijk is niet alles

Hoe belangrijk het uiterlijk ook is, naarmate de relatie langer duurt, neemt het belang ervan af. De reden hiervoor is dat wij mensen gewend raken aan de prikkels die we ervaren. Door deze gewenning doet het ons steeds minder. Uiterlijk speelt vooral een rol bij de eerste indruk en aantrekking die men naar elkaar toe heeft, maar voor een goede relatie is veel meer nodig.

Geschreven door Emmy van der Peet, psycholoog.

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.