0513 48 58 55bereikbaar van ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Verliefdheid

Verliefdheid is iets wat bijna iedereen kent en vaak wel eens heeft meegemaakt. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk? Waarom voelen mensen zich aangetrokken tot bepaalde personen? En waarom juist die ene persoon? Er zijn genoeg verhalen over mensen die de vriend(in) van hun vriendin/zus/broer/vader/moeder niet mogen. Hoe kan het dat zij zich wel tot deze persoon aangetrokken voelen?

Liefde

Verliefdheid is iets geks, sommige mensen verliezen hun eetlust, kunnen nergens anders meer aan denken dan aan die ene persoon, hebben “vlinders in hun buik”, zijn ontzettend vrolijk. Wanneer de verliefdheid wederzijds is en je een relatie aangaat, gaat deze op den duur over in liefde. Liefde is wat minder hectisch, je kan weer (enigszins) logisch nadenken, je raakt wat meer aan elkaar gewend en je leert elkaar echt kennen. Echter, soms kom je erachter dat die ene persoon toch niet zo geweldig is als je dacht tijdens je verliefdheid (“Misschien hadden ze toch gelijk toen ze zeiden dat hij niets voor mij was”, of  “Wat zag ik eigenlijk in hem?”).

Tegenpolen

Er wordt vaak gezegd dat tegenpolen elkaar aantrekken. Iemand die heel veel praat, valt op een wat stiller type.. Iemand die heel avontuurlijk is valt op iemand die dit juist niet is. Het idee is dat deze mensen iets van elkaar kunnen leren, iets zien bij de ander wat ze zelf niet hebben en juist dát heel aantrekkelijk vinden. Maar dit blijkt alleen voor de korte termijn te gelden. Dit soort relaties duren vaak niet heel lang, simpelweg omdat mensen té verschillend zijn. Op den duur gaat dat botsen. Relaties voor de langere termijn werken beter wanneer mensen wat meer op elkaar lijken. Je begrijpt elkaar wat beter, vindt dezelfde dingen leuk en hierdoor hou je het vaak wat lang met elkaar vol. Natuurlijk kan iedereen zelf voorbeelden opnoemen van tegenpolen (in bepaalde opzichten) die het al jaren met elkaar volhouden, die zijn er zeker. Toch heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het voor de langere termijn minder goed werkt.

Evolutie

Ook vanuit de evolutietheorie zijn er ideeën over relaties. Voor mannen was het belangrijk om zich zoveel mogelijk voort te planten en dus zoveel mogelijk kinderen te krijgen bij zoveel mogelijk verschillende vrouwen. Hierdoor werden hun genen doorgegeven aan de volgende generatie. Voor vrouwen was het gunstig om de gezondste en sterkste mannen te kiezen, aangezien zij negen maanden een kind moeten dragen en het voor hen veel belangrijker is dat ze iemand hebben die ze in die periode helpt. Dit is natuurlijk geen vrijbrief voor mannen om maar vreemd te gaan en ook geen vrijbrief voor vrouwen om enkel op gezondheid en fysieke kracht te letten. Het verklaart wel waarom uiterlijk een belangrijk aspect is, evenals karakter. Want het zou wel fijn zijn als je kinderen opgroeien tot leuke mensen, die er ook nog een beetje leuk uitzien, zodat zij op hun beurt ook weer een leuk iemand kunnen vinden..

Mensen verschillen

Liefde is voor iedereen anders, gelukkig maar! Het zou toch lastig zijn als we allemaal op dezelfde persoon zouden vallen, dan zou er één gelukkig stel zijn en miljoenen teleurgestelde mensen omdat er niet voor hen gekozen is. Wanneer liefde niet wederzijds is, heeft het tijd nodig om te slijten. Gelukkig zijn mensen (vaak, niet altijd) in staat om daarna weer op iemand anders te vallen. Want eerlijk is eerlijk, liefde zit in mensen en mensen kunnen niet goed zonder.

Geschreven door Marjolein Hartgerink, Psycholoog in opleiding

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.