0513 48 58 55bereikbaar van ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Relaties zijn gezond

Iedereen probeert in zijn leven enigszins gezond te leven. Vaak proberen we er allerlei manieren voor te bedenken en met de jaren komen hier ook steeds meer manieren bij. Wat we niet beseffen is dat één van de dingen die ons gezond houden, vaak dicht bij ons staat. Een relatie, dat klinkt misschien raar, maar een (goede en stabiele) relatie zorgt ervoor dat je zowel geestelijk als lichamelijk een stuk gezonder bent.

Geluk

Het lijkt vrij voor de hand te liggen, maar inderdaad zijn we gelukkiger op het moment dat we een relatie hebben. We voelen ons geliefd en dit geeft ons zelfvertrouwen. Hierdoor ervaren we een hogere kwaliteit van leven. We beoordelen situaties positiever en daarnaast kunnen we beter omgaan met tegenslagen. Al met al toch een leuke bijkomstigheid van het hebben van een relatie!

Gezondheid

Het feit dat we gelukkiger zijn op het moment dat we een relatie hebben, dat valt nog wel te begrijpen, maar wat te denken van het feit dat we ook lichamelijk gezonder zijn? Het is bewezen dat mensen die in een stabiele relatie zitten minder kans hebben om te overlijden in vergelijking met mensen die geen relatie hebben. Daarnaast lijkt het ook nog eens zo te zijn dat een relatie ervoor zorgt dat je minder hart- en vaatproblemen hebt. Deze verbetering van je gezondheid kan je vergelijken met het stoppen met roken.

Hoe is dit mogelijk?

Er zijn binnen de psychologie meerdere ideeën over hoe het kan dat je inderdaad gezonder en gelukkiger bent in relaties.

Direct-effect hypothese
Wat hiermee eigenlijk gezegd wordt, is dat een relatie een direct effect heeft op het gedrag dat je zelf vertoont. Op het moment dat je in een relatie zit wil je je altijd zo goed mogelijk voordoen en ga je automatisch beter voor jezelf zorgen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan je persoonlijke verzorging, maar misschien heeft je partner wel een hekel aan die sigaretten die jij al jaren opsteekt en besluit je door hem/haar te stoppen. Ook kan het natuurlijk zo zijn dat je toch wat meer gaat sporten en daarbij ook nog eens je eetgewoontes aanpast. Deze gewoontes had je misschien zelf ook wel willen veranderen, maar de relatie geeft je dat extra duwtje.

Stress-buffering hypothese
De naam zegt het eigenlijk al, een relatie zorgt er ook voor dat jij je op stressvolle momenten minder gestrest voelt. Je partner steunt je op deze momenten en daardoor voel jij je onbewust minder gespannen, je hebt hierin een buffer ontwikkeld en kan dus meer tegenslagen aan. En zoals iedereen wel weet is stress niet goed voor je, langdurige stress vergroot namelijk je kans op hartproblemen.

Coaching

Natuurlijk betekent het niet dat wanneer je geen relatie hebt je ongezond of ongelukkig wordt of bent! Maar ervaar jij nou dat je door bijvoorbeeld een breuk in je relatie je minder gelukkig voelt, neem dan gerust eens contact op met onze praktijk van Direct-relatiepsycholoog, we helpen je graag!

Geschreven door Shirley Arfman, psycholoog in opleiding

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.