0513 48 58 55bereikbaar van ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Relaties op de weegschaal

In ons hele leven hebben we veel verschillende relaties. We hebben liefdesrelaties en vriendschapsrelaties die allemaal stuk voor stuk redelijk veel tijd kosten. In de loop van de jaren worden bepaalde relaties beëindigd, maar bouwen we er ook weer een heleboel op. Hoe komt het nou dat bepaalde relaties wel stand houden, maar andere relaties maar een bepaalde ‘houdbaarheid’ hebben?

Verwachtingen

Iedereen heeft bij het woord ‘vriendschap’ of ‘liefde’ een bepaald beeld van hoe deze relatie eruit moet zien. We hebben vooraf al een idee hoeveel energie wij bereid zijn om in een bepaalde relatie te stoppen en hoe veel we daarvoor terug willen krijgen. Dit gebeurt eerder onbewust dan bewust, maar bepaalt wel voor een groot deel hoe wij omgaan met een relatie. Simpelweg leggen we de relaties die we hebben op een weegschaal, waarbij we een soort ‘kosten-batenanalyse’ uitvoeren. We willen evenveel energie uit een relatie halen als we erin stoppen.

Ongelijke relaties

Zo bestaan er dus ook relaties, waarbij de verwachtingen van beide personen misschien niet met elkaar overeen komen. Er zijn mensen die liever één goede vriendin hebben, die ze bijna dagelijks spreken, en anderen, die een heleboel wat meer oppervlakkige vriendschappen hebben, die ze soms maar een paar keer per jaar zien. Stel dat twee vrouwen verschillende verwachtingen hebben van een vriendschap, dan is de kans groot dat hier een probleem gaat ontstaan. Zo zal de ene vriendin misschien verwachten elkaar drie keer per week te zien, terwijl de ander één keer per maand voldoende vindt. De kans is groot dat de eerste vriendin als veeleisend wordt gezien en de tweede vriendin als nonchalant of ongeïnteresseerd.

Er is nog meer..

Natuurlijk is een relatie niet simpelweg afhankelijk van hoe vaak je elkaar wilt en kunt zien. In de loop van de tijd kunnen verwachtingen van mensen ook veranderen. Als je eerst bij elkaar in de straat woont, maar vervolgens aan de andere kant van het land, dan wordt het vanzelfsprekend lastiger om elkaar dagelijks te zien. Toch gebeurt dit regelmatig en gaan relaties dan toch niet over, hoe kan dit dan? Aan het begin van je relatie bouw je een basis die steeds sterker en stabieler kan worden. Wanneer deze fundering goed is, dan is je relatie ook beter bestand tegen tegenslagen.

Vriendschap onder de loep

Soms kan het zo zijn dat je problemen ervaart binnen een relatie. Het hebben van een ‘ongelijke relatie’ betekent niet automatisch dat dit niet gaat werken. Wanneer je elkaar op de hoogte houdt en vertelt wat je dwarszit en wat je van elkaar verwacht, kan dit al een deel van de uitkomst bieden. Mocht dit jullie nou niet lukken binnen een vriendschaps- of liefdesrelatie, dan kan het goed zijn om hulp te zoeken bij een coach/psycholoog. Neem hiervoor gerust eens contact op met een van de praktijken van Direct-relatietherapie.
Geschreven door Shirley Arfman, psycholoog

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.