0513 48 58 55bereikbaar van ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Grenzeloos verliefd

Liefde, dat is toch wat iedereen in zijn of haar leven wil? Toch is er binnen een relatie sprake van geven en nemen. Je hebt je eigen normen en waarden (waar je mee bent opgevoed) en deze normen en waarden bepalen ook wat voor jou belangrijk is op andere levensgebieden, zoals de liefde. Zo hebben wij binnen onze relatie een eigen cultuur die we uitdragen, maar hier zijn we ons vaak niet zo bewust van. Wat nou als je een relatie krijgt met iemand uit een andere cultuur of van een ander geloof? Om hier zicht op te krijgen is het goed om een aantal dingen te belichten.

Geloof

Binnen een geloof kunnen er veel specifieke tradities of gebruiken bestaan. Zo heeft ieder geloof zijn eigen ‘regels’ als het gaat om intimiteit, ten huwelijk vragen of bijvoorbeeld kinderen. Denk hierbij aan culturen waarbij de man de vader van de vrouw om haar hand moet vragen, of waarbij jongens worden besneden na hun geboorte. Ook het dragen van een hoofddoek kan belangrijk zijn binnen het geloof. Daarnaast kan het natuurlijk ook een feit zijn dat één van de twee misschien niet gelovig is. Dit kan voor een fors verschil in opvattingen binnen het huwelijk zorgen of misschien dragen jullie beiden andere tradities uit.

Uithuwelijken

Er zijn culturen waarin het normaal is dat de dochter wordt uitgehuwelijkt aan de zoon van een goede familie. Deze familie kan er dan voor zorgen dat hun dochter goed terecht komt en niet in armoede hoeft te leven. In deze landen bestaat er bijvoorbeeld geen uitkering voor vrouwen, of er is geen opleidingsmogelijkheid. Uithuwelijken komt bijvoorbeeld veel voor in de Hindoestaanse cultuur en dit gebruik zorgt er voor dat er een zekerheid wordt opgebouwd voor de vrouw. Hier staat natuurlijk wel wat tegenover; een bruidsschat die de vader van de dochter betaalt aan de familie van de zoon. Deze bruidsschat komt ongeveer overeen met het jaarsalaris van de bruidegom.

Polygamie (polyandrie)

De meesten van ons kunnen het zich bijna niet voorstellen, omdat overspel één van de grootste ‘angsten’ is binnen een relatie. Toch zijn er in de wereld genoeg samenlevingen waarbij het niet raar is dat één man meerdere vrouwen heeft, of waar één vrouw meerdere mannen heeft. Zo bestaan er dus ook gezinnen waarbij de man met meerdere vrouwen getrouwd is en hij ook bij (al) deze vrouwen kinderen heeft.

Samen kiezen

Wanneer je een relatie krijgt met iemand van een ander geloof of een andere cultuur, dan kan het zijn dat je  tegen problemen aan loopt. Denk hierbij aan het kiezen van het geloof van je kind, of bepaalde gebruiken tijdens de opvoeding. In sommige culturen is het misschien zelfs van belang dat je je bekeert tot een ander geloof. Deze keuzes kunnen lastig zijn en een grote invloed hebben op de rest van je leven. Als jullie problemen ervaren binnen jullie relatie door een verschil van normen en waarden, geloof, tradities of cultuur dan kan het goed zijn om een relatiecoach te vragen om jullie hiermee op weg te helpen. Deze hulp kan ervoor zorgen dat jullie je beiden goed voelen in deze relatie en dat jullie samen gelukkig kunnen blijven! Neem gerust contact op met een van de praktijken van Direct-relatietherapie.

Geschreven door Shirley Arfman, psycholoog

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.