0513 48 58 55bereikbaar van ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Big happy family

De meeste mensen stuiten in de loop van de relatie op de volgende vraag; Willen we kinderen? Sommige mensen zullen hier misschien heel eenduidig ‘nee’ op kunnen antwoorden, maar bij veel stellen gaat deze vraag op een gegeven moment toch een veelbesproken onderwerp worden. Want eerlijk is eerlijk, wie smelt er nou niet voor zo’n lief gezichtje in een kinderwagen? Voor we het weten schiet onze stem omhoog en spelen we kiekeboe! Wat maakt baby’s nou zo ontzettend leuk en welke overwegingen maken we hierin?

Wat een schatje!

Dit is vaak de eerste reactie die mensen (vaak vrouwen) hebben op een pasgeboren baby. Volgens de evolutietheorie is het voor mensenbaby’s ontzettend belangrijk dat deze reactie teweeg wordt gebracht bij mensen, want baby’s kunnen immers op jonge leeftijd niet voor zichzelf zorgen. Om zeker te zijn dat er zorg gedragen wordt voor een baby, is het van levensbelang om zo schattig mogelijk te zijn. Maar hoe ben je nou zo schattig mogelijk? Volgens onderzoek blijken baby’s als schattig ervaren te worden wanneer zij grote ogen hebben in vergelijking met de rest van hun gezicht, een rond gezicht, een kleine neus en een groot voorhoofd hebben, en een zacht en rond lichaam.
Door over al deze eigenschappen te bezitten, verzekert een baby zich van goede zorg en een grotere overlevingskans. Natuurlijk is dit nu veel minder aan de orde dan heel vroeger, maar dit is wel waarom baby’s er uitzien zoals ze nu doen. In de loop van de ontwikkeling van baby tot volwassene, verdwijnen deze kenmerken stuk voor stuk.

Leeftijd

Wanneer ga je nou nadenken over kinderen? Vroeger was het veel normaler dat een man ging werken en een vrouw thuis bleef voor de kinderen. Daarom hoorde je in die tijd ook veel vaker dat vrouwen zwanger waren op hun 20e of niet lang daarna. De evolutie bepaalt namelijk dat vrouwen het meest vruchtbaar zijn in de leeftijd van 20 tot 25 jaar en ook het beste herstellen van hun zwangerschap. Echter is tegenwoordig de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen zwanger worden 29,4 jaar in Nederland. Verwacht wordt dat dit grotendeels komt doordat vrouwen (en mannen ook) eerst carrière willen maken en daarom pas op latere leeftijd kinderen willen.

Kwartet

Oké, nu weten we dat we kinderen willen, maar hoe veel kinderen willen we dan? Ook dit is een vraag die niet geheel onbelangrijk is. Als je terugdenkt aan de oudere generatie, dan zie je vaak gezinnen met vijf kinderen (en soms nog meer). De kinderen konden vader dan op het land helpen (de jongens) of op een andere manier geld in het laatje brengen, terwijl de meisjes geschikt waren om in het huishouden te helpen. Tegenwoordig is het gemiddeld aantal kinderen in Nederland per huishouden 1,6. We kiezen voor een kleiner aantal, maar waar dit precies mee te maken heeft is nooit bewezen.

Kosten

Wat natuurlijk enigszins (misschien onbewust) meespeelt zijn de kosten die het hebben van kinderen met zich meebrengt. Hierbij nog niet eens denkend aan de kosten van luiers, eten etc, maar de verdere kosten die ouders (moeten) opbrengen om een kind groot te brengen. Tegenwoordig bestaan veel gezinnen uit tweeverdieners, waardoor een kind ergens ondergebracht moet worden tijdens de werkuren. Kinderopvang kost veel geld en helaas heeft niet iedereen het geluk om dicht bij zijn of haar ouders te wonen of hier op terug te kunnen vallen. Wanneer je niet in de mogelijkheid bent om minder te gaan werken, is het misschien ook minder verleidelijk om te proberen meerdere kinderen te krijgen. Daarnaast kan je denken aan het toenemende aantal kinderen dat uiteindelijk een opleiding gaat volgen, wat ook een enorme kostenpost kan zijn.

We komen er niet uit!

Een kinderwens kan een ontzettend belangrijk onderdeel vormen in je leven en daardoor ook je relatie. Wanneer deze wensen niet met elkaar overeenkomen, kan dit voor veel spanningen in een relatie zorgen. In zo’n geval kan het goed zijn hier eens professionele hulp voor te zoeken. Neem dus gerust eens contact op met een van de praktijken van Direct-relatietherapie en we helpen je graag!

Geschreven door Shirley Arfman, psycholoog

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.