0513 48 58 55bereikbaar van ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Roze wolk

De roze wolk, een bekend fenomeen. Je weet wat het is, kent iemand die er op zit/zat, of misschien zit je op dit moment zelf wel op een “roze wolk”. Maar wat is die roze wolk precies?

Waarschijnlijk komt het je bekend voor: dat je de goede eigenschappen van je (nieuwe) vriend/vriendin zeer duidelijk ziet, terwijl je de slechte eigenschappen negeert of nauwelijks ziet. Je nieuwe vriend is geweldig, kan fantastisch koken, heeft humor, is lief… En jij bent verliefd. Heel normaal, en heel gezond. Bij verliefdheid denk je continu aan die ene persoon: bij het opstaan, eten, op school/werk, voor het slapen gaan.. De roze wolk zorgt dat je met name de positieve eigenschappen ziet, de mindere eigenschappen zie je niet of negeer je. Het feit dat je omgeving soms twijfelt aan jouw nieuwe liefde, wordt deels hierdoor verklaard. Zij zitten niet op die wolk, en zien bijvoorbeeld direct dat hij ook mindere kanten heeft.

Eerlijk is eerlijk, iedereen heeft mindere kanten waar je je wel eens aan kan ergeren. Wanneer je die aan het begin van je relatie ontdekt, kan het maar zo zijn dat je deze relatie afbreekt. Terwijl jullie het juist ontzettend leuk zouden kunnen hebben! Een roze wolk is dus niet alleen maar onhandig, het is ook fijn en kan ervoor zorgen dat je juist wel bij elkaar komt.

Hoe komt het nou dat je je zo voelt als je verliefd bent? Dat heeft onder andere te maken met hormonen. Verliefdheid ontstaat door hormonen: wanneer je iemand tegenkomt – en wanneer jij diegene leuk vindt – maakt je lichaam allerlei stofjes aan. Zo ook dopamine. Misschien dat dit je bekend voorkomt, dopamine speelt een rol bij allerlei processen binnen je lichaam. Bij verliefdheid is het zo dat er meer dopamine in je lichaam aanwezig is. Telkens wanneer jij je (nieuwe) liefde ziet, maakt je lichaam extra dopamine aan. Dopamine zorgt voor blijdschap en genot, vandaar dus dat jij het gevoel hebt dat je rondzweeft op een roze wolk!

Dopamine is echter verslavend. Ons lichaam kan op den duur die verhogingen van dopamine niet meer bijhouden. Vandaar dat je hier na anderhalf tot drie jaar minder op reageert. Het gevoel van hevige verliefdheid wordt minder, en wordt omgezet in houden van. Wat echter ook kan, is dat je je ineens realiseert dat die persoon niet de juiste of de ‘ware’ is voor jou. In dat geval wordt een relatie verbroken.

Stel nou dat je op dit moment geen relatie hebt, dan zijn er gelukkig nog tal van andere dingen die ons lichaam (en dus ons gevoel van geluk of blijdschap) positief beïnvloeden. Een reep chocolade kan bijvoorbeeld zorgen voor een toename van hormonen, wat verklaart waarom wij mensen blij kunnen worden van een reep chocolade.

Tenslotte, een relatie wordt natuurlijk niet alleen en volledig bepaald door de stofjes (zoals dopamine) die in ons lichaam zitten. Er zijn altijd twee mensen voor nodig, die samen voor elkaar gaan. Mocht je nou bang zijn dat een relatie niet meer spannend of leuk is na twee jaar doordat de roze wolk is verdwenen, er zijn nog genoeg andere stofjes die een positieve werking hebben op ons humeur. Bijvoorbeeld oxytocine, het knuffelhormoon. Zoals de naam zegt: dit maak je aan wanneer jij en je partner knuffelen, en ook hier word je blij van.

Wanneer je het gevoel hebt dat jullie relatie niet meer is zoals het is geweest, kan dat dus ‘gewoon’ de roze wolk zijn die is verdwenen. Mocht je problemen ervaren binnen je relatie, of wil je dit graag eens met iemand bespreken: aarzel niet om de coaches/psychologen van Direct-relatietherapie te benaderen. Zij gaan graag met je in gesprek om te kijken wat ze voor jou (en je relatie) kunnen betekenen.

Geschreven door Marjolein Hartgerink, psycholoog in opleiding

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.