0513 48 58 55bereikbaar van ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Complimentenjes geven

We weten allemaal dat het belangrijk is om elkaar af en toe een complimentje te geven, ook wanneer u al een tijd samen bent. Of misschien wel juist wanneer u al een tijd samen bent. Het geven van een compliment is alleen niet altijd makkelijk, om het over het ontvangen van een complimentje nog maar even niet te hebben..

Het geven van complimentjes is en blijft belangrijk. Iedereen vindt het nou eenmaal fijn om zich gewaardeerd te voelen, en met een compliment kan je dit (nog) duidelijk(er) maken. Complimentjes verhogen het zelfvertrouwen en iemands zelfwaardering. Het blijkt alleen een stuk makkelijker te zijn om te zeggen wat iemand allemaal niet goed doet, dan om te stil te staan bij de dingen die juist wél goed gaan. Het is niet voor niets dat we inmiddels een Nationale complimentendag hebben op 1 maart.

Wanneer u bewust bezig bent met wat een ander op een dag allemaal doet, zult u zien dat het een stuk makkelijker is om hier een complimentje over te geven. Wanneer u druk bent, of minder tijd heeft voor elkaar, kan het er snel bij inschieten. Even iets liefs zeggen tegen elkaar, hoe kort en snel dit ook kan, het schiet er al snel bij in. Terwijl dit juist ontzettend belangrijk is! Binnen een relatie is het belangrijk om te blijven praten over dingen die spelen, maar ook om elkaars waardering over de ander regelmatig uit te spreken. Dit kan de band tussen twee mensen versterken, wat de relatie alleen maar ten goede kan komen.

Bij het geven van een compliment kan er weinig fout gaan. Toch zijn er een aantal dingen waar u op kunt letten. Zo is het onder meer belangrijk om niet door te schieten in het uitdelen van complimenten. Deze worden dan niet of minder serieus genomen. Een goed bedoeld complimentje kan hierdoor snel zijn waarde verliezen. Daarnaast is het makkelijk om een compliment te geven over iets specifieks (kleding, haar, het doen van de afwas..). Het wordt moeilijker als het gaat om iemands persoonlijkheid of iemands eerdere acties. Juist ook deze dingen zijn belangrijk om te benoemen naar uw partner. Door te zeggen dat u het bijvoorbeeld waardeert dat uw partner altijd zo goed naar u luistert, of dat uw partner altijd doorzet, ook als het even moeilijk is, voelt uw partner de waardering hiervoor. Het geven van negatieve feedback over iets ‘algemeens’ als persoonlijkheid wordt afgeraden. Bij het geven van een compliment kan het dus juist wél over iets algemeens gaan. Nog mooier is het als u ook nog kunt onderbouwen waarom u dat vindt, dan steekt uw partner er misschien nog iets van op. U beoordeelt een situatie heel anders dan uw partner, waardoor u er beiden een andere kijk op kunt hebben. Juist door te benoemen wat u positief vindt, kunt u ervoor zorgen dat uw partner dit ook inziet.

Iets anders is het accepteren van een compliment. Stel, u geeft uw vriend(in) een compliment: “Wat zie je er goed uit!”. Regelmatig volgt er dan een reactie als “Ach dat valt wel mee”, of “Nee joh, m’n haar zit stom, ik zie er niet uit”. Wij mensen kunnen nog heel wat leren wat betreft het accepteren van een compliment. Wanneer een complimentje steeds weer wordt afgewimpeld, kan de gever op den duur denken: ach, ik kan wel wat liefs of leuks zeggen, maar het wordt toch direct weer ontkend. Met als gevolg dat u misschien het gevoel krijgt dat u minder waardering van uw omgeving krijgt. Wat hierbij kan helpen, is door simpelweg dankjewel te zeggen. Dus wanneer iemand zegt dat u mooie schoenen aanheeft, zegt u niet iets in de trant van: “Oh die heb ik in de uitverkoop gekocht hoor, ze waren heel goedkoop”, maar kunt u proberen om iets te zeggen als: “Dankjewel! Ik ben er ook blij mee”. Zo accepteert u het compliment. U blij en de ander blij.

Geschreven door Marjolein Hartgerink, psycholoog.

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.