0513 48 58 55bereikbaar van ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

De impact van vreemdgaan op een relatie

Vreemdgaan kan een grote impact hebben op een relatie. Het vertrouwen kan enorm beschadigd zijn, maar dit hoeft niet het einde van de relatie te betekenen. Relatietherapie kan uitkomst bieden!

Vreemdgaan?

Allereerst is het goed om na te gaan wat je onder vreemdgaan verstaat, bijvoorbeeld actief zijn op een datingapp, het hebben van afspraakjes met een ander of een onenightstand. De interpretatie van het woord vreemdgaan verschilt per persoon en per stel.

Velen van ons geloven in het ideaalbeeld van de ware liefde. Op het moment dat één van beiden vreemdgaat, lijkt dit ideaalbeeld een illusie te zijn. Het vertrouwen wordt geschaad en de bedrogen partner kan in een identiteitscrisis terechtkomen: “Kan ik mijn partner, of überhaupt iemand, nog vertrouwen?” In het huidige tijdperk is het geaccepteerd dat je kiest voor je eigen geluk. Als het niet goed gaat met een relatie, is een scheiding een sociaal geaccepteerd gevolg. Scheiden is echter een grote stap; overspel hoeft niet te betekenen dat de relatie voorgoed voorbij is!

Redenen voor overspel

Veel mensen denken dat overspel alleen voorkomt in relaties waar iets aan mankeert. Dit hoeft niet het geval te zijn. Veel mensen die vreemd zijn gegaan geven aan dat ze dit nooit van zichzelf hadden verwacht en dat ze hun partner geen pijn hadden willen doen. Vreemdgaan kan voortkomen uit een behoefte aan aandacht, intimiteit, vrijheid, begeerd worden of het doorbreken van sleur.

Het bedrog komt vaak hard aan, maar vaak kan de beschadiging hersteld worden. Sommige relaties stoppen na overspel, andere affaires zijn juist een impuls voor nieuwe kansen. Ook bij de bedrogen partner kan het de ogen openen. “Was de relatie wel zo goed? Had ik meer moeten vragen en investeren in de relatie? Zijn we in een sleur terechtgekomen?” Vreemdgaan kan ervoor zorgen dat een stel een eerlijk en open gesprek gaat voeren waarin alles gezegd kan worden, waardoor de crisis verandert in een kans. De kans om de relatie te herstellen en misschien zelfs wel te versterken.

Wat kan je doen?

Herstel begint als de ‘dader’ aandacht en begrip heeft voor de pijn van de ander en oprecht spijt betuigt en berouw betoont. De bedrogen partner kan dan beginnen met het opbouwen van de eigenwaarde. Ook het vertrouwen moet hersteld worden; dit gaat niet van de één op de andere dag, maar kost veel tijd. Direct-relatietherapie kan helpen open en eerlijk te praten over het overspel en de gevolgen hiervan, wat de kans op herstel van de relatie vergroot.

Geschreven door Ilse Betten, psycholoog in opleiding

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.