0513 48 58 55bereikbaar van ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Welles nietes, wie heeft er gelijk?

Gelijk hebben in een discussie geeft een fijn en voldaan gevoel. Wanneer de discussie uitloopt op een conflict tussen partners, kan de strijdlust om gelijk te krijgen voor problemen binnen de relatie zorgen. Kies je voor je eigen gelijk of voor de relatie?

In een langdurige relatie kan het voorkomen dat er steeds meer irritaties ontstaan. Dit kan resulteren in een conflicten met ongenuanceerdere uitingen. Een soort strijd wie er gelijk heeft. Andere mensen trekken zich juist terug, waardoor de gevoelens van irritatie zich gaan opstapelen omdat discussies niet worden uitgesproken.

Op het moment dat je als persoon helemaal verwikkeld bent in het conflict of emotionele pijn hebt, ga je je meer op jezelf focussen. Je hebt het gevoel dat jij gelijk hebt en dat de ander jou niet begrijpt, wat zich kan uiten in frustraties en boosheid. Als de andere partner ook bij zijn eigen standpunt blijft, ontstaat er verwijdering. Het is op dit moment lastig voor jullie beiden om je te realiseren dat er twee verschillende meningen en waarheden zijn. Jullie kunnen er zo in verwikkeld raken dat jullie beiden niet in staat zijn om te luisteren naar elkaars verhaal en pijn.

Een relatiepsycholoog is geen scheidsrechter die partij kiest en bepaalt wie gelijk heeft. Een psycholoog kan jullie wel aansturen om een gesprek te voeren over hoe jullie communiceren, dit heet metacommunicatie. Deze communicatie is niet op het niveau van inhoud, maar puur op het niveau van de manier van communiceren. Als partners op een andere manier met elkaar leren praten, zal de manier van interactie ook veranderen. Het praten in termen van het hier en nu, wensen en behoeftes kan bijvoorbeeld al een beter beeld geven van het verhaal van de ander en roept meer respect op. In tegenstelling tot het praten in termen van vroegere gebeurtenissen en verwijten. Het duidelijk communiceren over wat jullie dwarszit kan opluchting en begrip teweegbrengen bij beide partners.

Het elkaar gunnen van de verschillende meningen en wensen en hier nieuwsgierig naar zijn, kan al een grote stap zijn in de relatie. Door het leren echt contact te maken met de ander en zijn of haar wereld, kunnen jullie begrip voor elkaar opbouwen en weer perspectief in de relatie brengen.

Geschreven door Ilse Betten, psycholoog in opleiding

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.