0513 48 58 55bereikbaar van ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Kan het ooit nog goed komen met ons?

Bovenstaande vraag komt vaak in een therapiesessie naar voren en voor een relatietherapeut is deze moeilijk te beantwoorden. Of de relatie nog levensvatbaar is, hangt af van veel verschillende factoren. Maar een ding is zeker, als beide partners honderd procent voor de relatie willen gaan kunnen ze een heel eind komen.

Aan het begin van een relatie zijn beide partners nog stapelverliefd en is er geen vuiltje aan de lucht. Naarmate de relatie vordert, leren ze elkaar steeds beter kennen door gebeurtenissen als samenwonen, het krijgen van een kind of het verlies van een dierbare. Gebeurtenissen waar iedereen op zijn of haar eigen manier op reageert. Dergelijke ‘life-events’, maar ook te lang te veel op elkaars lip leven of juist te ver van elkaar gedistantieerd zijn, kunnen lijden tot irritaties en ruzies over de kleinste dingen. Bijvoorbeeld het huishouden of de opvoeding van de kinderen. Het goed omgaan met deze irritaties en ruzies is de sleutel tot een goede relatie. Soms sluit men zich af voor de ander, je ‘trekt een muurtje op’ omdat je je gekwetst voelt. Dit kan leiden tot meer frustraties en radeloosheid over het vervolg van de relatie. Vaak zijn partners wanhopig en zien ze alleen maar het probleem bij de ander. Het gevaar is dat de partners te veel op zichzelf leven en zich teveel met zichzelf bezighouden, wat ervoor zorgt dat er amper nog contact is.

Allereerst is het tijdens een dip in een relatie heel belangrijk dat beide partners willen dat de relatie weer goedkomt. Willen ze in de relatie investeren? Willen ze ervoor werken? Vaak hebben partners het gevoel dat ze alles al geprobeerd hebben en helemaal vast zitten. Dit is een lastige en begrijpelijke positie waar moeilijk uit te komen is zonder een derde persoon. Probeer niet in paniek te raken en dingen bespreekbaar te maken. Praten over gevoelens en verwachtingen kan lastig zijn, maar is vaak erg verhelderend. Als mensen er samen niet uitkomen, kan een relatietherapeut helpen. De relatietherapeut is een objectief persoon die naar beide partners luistert zonder te oordelen. Het muurtje dat is opgebouwd wordt zo lager en lager. Uiteindelijk is het doel dat jullie weer jezelf kunnen zijn, zonder je af te hoeven schermen voor de ander.

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.