0513 48 58 55bereikbaar van ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur
volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Heeft relatietherapie zin?

Bovenstaande vraag is moeilijk te beantwoorden, omdat elke persoon, iedere relatie en elk relatieprobleem anders is. Wel kan er gesteld worden dat relatietherapie de partners kan aansporen tot het onderzoeken, ontdekken en realiseren van aspecten binnen de relatie.

Vaak wordt er gedacht dat een relatiepsycholoog optreedt als een scheidsrechter, iemand die beoordeelt wie goed of fout zit en zo zorgt voor een overeenkomst. Toch zit relatietherapie wat anders in elkaar. Het is namelijk de bedoeling dat het stel op een geven moment zelf inziet wat er moet veranderen om weer gelukkig met elkaar te zijn. De relatietherapeut kiest daarbij geen partij, maar blijft neutraal.

Het is heel belangrijk dat beide partners open staan voor relatietherapie. Op het moment dat een van beide partners met een negatieve verwachting aan de therapie begint, zal de therapie waarschijnlijk niet voor verbetering van de relatie zorgen. Als het lastig is om je partner mee naar relatietherapie te nemen, dan kun je ook kiezen voor individuele begeleiding.

In het eerste gesprek zullen beide partners graag willen horen dat ze gelijk hebben en niks fout doen. Dat is echter niet waar relatietherapie om draait. Relatietherapie verandert het patroon van communiceren tussen beide partners, hetgeen resulteert in open gesprekken waarin gevoelens en frustraties naar voren komen. Ieder krijgt de tijd en ruimte om uit te spreken wat hem of haar dwarszit, wat diegene als kwetsend ervaart of waar diegene meer aandacht voor wilt. Beide partners hebben de gelegenheid om hun wensen en behoeftes uit te spreken. Meer weten over de inhoud van relatietherapie?

Uiteindelijk heeft relatietherapie zin, omdat je door goed communiceren leert om elkaar te begrijpen, helpen, respecteren en naar elkaar te luisteren. Je leert je open te stellen voor de partner en om gevoelens en verwachtingen uit te drukken. Relatietherapie hoeft echter niet te betekenen dat partners gegarandeerd met elkaar verder gaan. Het kan ook zijn dat beide partners erachter komen dat dit het toch niet is waar ze naar op zoek zijn. Ook voor deze personen kan relatietherapie zorgen voor een gevoel van opluchting, omdat ze zo het gevoel krijgen dat ze de relatie toch een kans hebben gegeven, wat het loslaten makkelijker maakt.

Geschreven door Ilse Betten, psycholoog in opleiding

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden bij één van de praktijken van Direct-psycholoog in Drachten, Heerenveen of Zwolle. Wij helpen u graag verder.