0513 48 58 55bereikbaar van ma t/m vr 8.45 - 17.00 uur

Update

Juist in deze bijzondere tijd is het belangrijk dat mensen nog face to face gesprekken kunnen krijgen. Lees hier hoe Direct psycholoog hiermee om gaat.

volg teaser xs
volg teaser lg
volg teaser lg
volg teaser lg

Drs. Esther M. van Driel

Vind bij Direct-relatietherapie de relatietherapeut die bij u past!
 • Geen wachtlijst
 • Persoonlijk advies
 • Korte lijn therapeut
 • Deskundig afsprakenbureau
Meer voordelen
 • Algemeen
 • Over mij
 • Kosten
 • Contact
 • Algemeen

  Opleiding en ervaring

  Ik volgde mijn studie Klinische Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en rondde deze af in 1999. Al tijdens mijn studie Psychologie ervaarde ik grote belangstelling voor de relatie tussen lichaam (soma) en geest (psyche). “Psyche” verwijst naar de ziel. Emoties worden (meestal) gevoeld in het lichaam en worden ook op die manier tot uitdrukking gebracht. Emoties hangen sterk samen met motivatie. Emotie en motivatie kunnen eigenlijk zelfs als vergelijkbare begrippen worden beschouwd. Emoties motiveren grofweg tot toenaderen of vermijden van personen of situaties. Het woord “emotie” stamt af van het Latijnse woord ‘emovere’, dat letterlijk “eruit bewegen” betekent. In mijn visie is het essentieel dat het lichaam (emoties en motivatie) en de geest (gedachten en betekenisgeving) niet van elkaar worden gescheiden. In mijn behandeling en begeleiding is er dan ook veel aandacht voor (de wisselwerking tussen) beide.
  Tijdens en na mijn studie werkte ik vijf jaar lang in het A.M.C. op de afdeling Seksuologie en Psychosomatische Gynaecologie. Vervolgens werkte ik jarenlang met mensen met chronische pijn en vermoeidheidsklachten, burn-out en ernstig overgewicht. In de afgelopen jaren werkte ik bij verschillende huisartspraktijken. Ik volgde tal van cursussen en incompany trainingen voor belangrijke na- en bijscholing. Daarnaast werkte ik in het verleden als gezondheidsvoorlichter, docent aan de V.U., auteur, onderzoeker, adviseur en trainer.

  Relatieproblemen en seksuele problemen

  Relatie- en seksuele problemen kosten veel energie. Een relatie hebben en goed houden is hard werken. Al zouden we allemaal willen dat het vanzelf gaat, zoals te zien is op romantische of erotische filmbeelden. Of in boeken en tijdschriften, bij de overburen en andere mensen.
  Maar laat u niet in de maling nemen. Er wordt nergens zoveel over gejokt of weggelaten als over seks en relatieperikelen. Zo heeft in filmbeelden de betrokken vrouw precies op hetzelfde moment zin, is zij nooit eens plotseling ongesteld, verloopt intimiteit zonder horten en stoten, worden ruzies fysiek bijgelegd, geldt porno niet als lichtend voorbeeld en blijven strakzittende sokken buiten beeld… En bovenal heeft de man nooit problemen met het krijgen of houden van een erectie of een te vroege zaadlozing of (zelfs uitblijvend) orgasme. En de vrouw geniet intens, is energiek, tevreden met zichzelf en nimmer op dieet. Zoiets.
  In het begin van de relatie lijkt seksualiteit of intimiteit ogenschijnlijk wel helemaal vanzelf te gaan, (of juist helemaal niet) maar dat blijft in elk geval in de meeste gevallen niet zo. Het leven kent onderweg vele hobbels en uitdagingen die het hoofd moeten worden geboden, met zijn weerslag op de (seksuele) relatie.
  Relatieproblemen gaan vaak hand in hand met seksuele problemen. Slechts in uitzonderlijke gevallen leiden relatieproblemen tot goede seks. Denkt u maar eens aan de beruchte “goedmaakseks”. Hoe passioneler het conflict, des te heviger de vonken er vanaf springen. Verbetert de intimiteit en de relatie, dan verdwijnt soms domweg de seksuele opwinding tussen de lakens.
  Meestal is het van belang om eerst aan de relatieproblemen te werken. De seks verbetert in de meeste gevallen ook, of kan daarna met eenvoudige inzichten en handvatten weer op de rit komen. Omgekeerd kan het herstellen van lichamelijke intimiteit (eerst zonder gemeenschap!) het herstel van de relatie bevorderen.

  Psychische of seksuele problemen door relatieproblematiek

  Niet zelden is er naast of door relatieproblematiek sprake van een depressie, overspannenheid of chronisch overbelast zijn. Of zijn de relatieproblemen juist ontstaan door chronische stress of ziekte van een van beide partners. In het algemeen krijgen mannen een kort lontje, doen er het zwijgen toe en missen vooral een gevoel van waardering en gezien worden. Vrouwen worden vooral vaak zeurderig of huilerig en voelen zich structureel niet gehoord of begrepen.
  Heeft een van beide partners dringend intensieve individuele therapie nodig?. Dat kan dan niet tegelijkertijd bij mij naast de relatietherapie plaatsvinden. Ik kan de problematiek helpen in kaart te brengen, te verhelderen en meedenken over verwijzing naar een andere psycholoog bij Direct-Psycholoog, de Basis of Specialistische GGZ, al dan niet in overleg met uw huisarts.

  Samen en apart

  In het Hebreeuws bestaat er een prachtig gezegde, dat vrij vertaald ongeveer het volgende betekent:
  Als ik niet mezelf heb, wie dan….
  Dit gezegde is ook van toepassing op het hebben van een bevredigende (seksuele) relatie. Een gezonde dosis autonomie, grenzen stellen, nee-zeggen en persoonlijke behoeftebevrediging is belangrijk in deze tijd en onze Noordwest Europese cultuur. Het is echter geen heilig moeten: soms is er een sterk traditionele rolverdeling binnen een relatie, waarbij een of beide partners zichzelf wegcijfert, er een grote wederzijdse afhankelijkheid ontstaat en weinig gecommuniceerd wordt.
  In tegenstelling tot wat vaak geroepen wordt, is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat deze relaties niet bevredigend kunnen zijn en een leven lang kunnen stand houden. De onderzoekspraktijk overtuigt ons hoe dan ook van het tegendeel, mits partners elkaar heel erg goed kennen, dit laten merken en rekening met elkaar houden (zie:John Gottman, boek: de 7 pijlers van een goede relatie).
  Voorts kan levensfaseproblematiek een grote rol spelen (ongewilde kinderloosheid, zwangerschap, midlifecrisis, de overgang, pensionering, de komst van kinderen). Of kan er sprake zijn van aanpassingsproblemen of gecompliceerde rouw (verlies) waar u beiden anders mee omgaat en elkaar uit het oog bent verloren. Binnen relaties en de therapie vormt de grootste uitdaging hoe om te gaan met de verschillen tussen u beiden. Zonder verschillen bestaat er geen (seksuele) aantrekkingskracht. Dat is bijna een natuurwet. Verschillen die aanvankelijk voorkwamen als aantrekkelijk of interessant, kunnen u later binnen de relatie ergeren of zelfs tegenstaan. In het belang van het goed in kaart brengen van al deze individuele factoren, verschillen en problemen, zal ik u zowel samen als apart met u in gesprek gaan.

  Derde in de relatie en seksverslaving

  Het fantaseren over seks met iemand anders komt veel voor en is op zich geen reden tot zorg. Maar bezint voor u begint! In Nederland spreken we van “vreemdgaan” of “overspel”. Dat zijn op z’n zachtst gezegd merkwaardige termen voor iets met zo enorm veel impact. Het Hebreeuws is duidelijker, daar spreekt men van het wapenfeit “begida”, dat “verraad” betekent. “Slippertjes” komen veel voor (als we de Nederlandse cijfers moeten geloven), maar het kan een toch al wankel (individueel of gemeenschappelijk) leven kapotmaken of ernstig bemoeilijken.
  Er is soms zelfs sprake van een psychotrauma door het beschadigde vertrouwen en het klakkeloos “buiten spel” gezet zijn. Het kan jaren duren voordat mensen hiermee in het reine komen en het een plek hebben kunnen geven. Soms lukt dat zelfs helemaal niet. Voorwaarde voor het volgen van therapie bij mij is dat u een duidelijke en niets te raden over te laten keuze maakt voor de partner met wie u naar de therapie komt. U stopt onmiddellijk met deze derde in de relatie. Het begeleiden van twijfelaars heeft geen zin, omdat het daarbij ontbreekt aan de nodige inzet, toewijding, basisveiligheid, wederzijdse betrokkenheid en respect.
  De term seksverslaving is in zwang gekomen in Nederland. Seksverslaving bestaat helemaal niet!. Er kan hooguit sprake zijn van hyperseksualiteit of overmatig seksueel verlangen, waar vaak een dwangmatige component in zit en gek genoeg juist legitimatie van fantasieën of verlangens van belang kan zijn.

  Samen blijven of scheiden

  Mijn uitgangspunt is dat u niet voor niets komt en er alles aan wilt doen om uw relatie te verbeteren of in stand te houden. Wanneer u min of meer voor de vorm meekomt, of uw partner nog niet durft te vertellen dat u in uw hart al volledig bent afgehaakt, kan ik u helpen om dit zo spoedig mogelijk boven tafel te krijgen en u handvatten te geven voor een scheiding in harmonie.

  Wildgroei aan relatietherapeuten en sekscoaches

  Er is helaas een wildgroei aan mensen die zichzelf relatietherapeut of sekscoach noemen, als volleerde yoga juf of meester enthousiast aan de gang gaan en onbedoeld soms meer kwaad dan goed doen. Ook zijn er veel populaire zelfhulpboeken beschikbaar, waarbij “Mannen komen van Mars, Vrouwen komen van Venus” wel de meest bekende is. De informatie uit dit boek is niet gebaseerd op wetenschappelijk bewijs en geeft vooral de persoonlijke normen en waarden van deze (Amerikaanse) auteur weer. Het is wat mij betreft een boek vol grote onzin en kan wat mij betreft direct terzijde worden geschoven, vooral ten aanzien van de adviezen die de auteur geeft om uw seksuele leven te verbeteren.

  Geen partij kiezen

  Soms durft een van beide partners niet te kiezen voor relatietherapie omdat er een angst leeft voor het krijgen van de schuld van alle relatieproblemen. Wees gerust, het is juist van groot belang voor een relatietherapeut om geen partij te kiezen en daar voor te waken. Wel kan ik u stevig confronteren in de therapie. Ik werk volgens mijn zelfgekozen professionele normen en waarden. Dat betekent dat relationeel en/of seksueel geweld of structureel bedrog niet worden getolereerd binnen de therapie. Ik adviseer u dan te allen tijde om (tijdelijk) uit elkaar te gaan en zal u indien nodig, toeleiden naar meer specialistische zorg die veelomvattender is dan relatietherapie alleen.

  Leestips

  Mocht u ter voorbereiding op de therapie iets willen lezen of eerst zelf met elkaar aan de slag willen gaan, dan heb ik de volgende leestips voor u, met boeken die grotendeels zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek:

  • Seks moet je leren (Rik van Lunsen, tweedehands verkrijgbaar via bol.com).
  • Seks! Een leven lang leren (Ellen Laan & Rik van Lunsen, 2017).
  • De zeven pijlers van een goede relatie (John Gottman, Silver & Silver, 2005).
  • Houd me vast (Sue Johnson, 2017).
  • De gesloten vrouw. Over vaginisme (Connie van Gils & Willeke Bezemer, 2007).
 • Over mij

  Ik ben 47 jaar, moeder van zoon Jetse (2012) en woon sinds enkele jaren met mijn gezin in Heerenveen. Ik wandel in mijn vrije tijd graag in de natuur, schrijf gedichten en werk aan mijn eerste psychologische roman. Ik heb een passie voor de Noordzee en de Waddeneilanden, Scandinavië, klassieke muziek en moderne dans.

  Ik vind privacy belangrijk. Bekijk mijn privacy verklaring.

  Bij klachten vind ik het belangrijk dat cliënten eerst met mij in gesprek gaan. Wanneer wij samen de klacht niet kunnen oplossen dan kan er een klacht ingediend worden bij: Pn3nl.

 • Kosten

  De kosten voor zorgconsulten tijdens kantoortijden zijn € 105,25 per uur
  (45 minuten consult en 15 minuten indirecte tijd) btw-vrij.

  De kosten voor zorgconsulten buiten kantoortijden zijn € 109,76 per uur
  (45 minuten consult en 15 minuten indirecte tijd) btw-vrij.

  De indirecte tijd bestaat o.a. uit verslaglegging, administratie en voorbereiding.

  De kosten voor coaching en mediation tijdens kantoortijden zijn € 141 euro per uur exclusief btw.

  De kosten voor coaching en mediation buiten kantoortijden zijn € 147 per uur exclusief btw.

  Relatietherapie wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de basis-GGZ. De facturen dient u dan ook zelf te betalen en kunt u niet indienen bij uw zorgverzekeraar.

  Daar staat tegenover dat de kosten fiscaal aftrekbaar kunnen zijn. De gesprekken kunnen dan vallen onder specifieke zorgkosten, mits er sprake is van een verwijsbrief door een huisarts. Deze verwijzing moet dan zijn op basis van ‘psychisch lijden’. Controleer bij uw boekhouder of accountant of bel de belastingdienst wanneer u wilt weten of de kosten in uw situatie vallen onder specifieke zorgkosten.

  Eigen bedrijf
  Hebt u een eigen bedrijf, dan kunt u met uw boekhouder of accountant overleggen of u de kosten van de gesprekken fiscaal kunt aftrekken onder beroeps- of bedrijfskosten. Er moet dan wel sprake zijn van problemen/klachten die werk-gerelateerd zijn. Mogelijk kunt u dan ook de btw terugvragen en de reis- en verblijfskosten aftrekken. Controleer bij uw boekhouder of accountant of bel de belastingdienst wanneer u wilt weten of de kosten in uw situatie fiscaal aftrekbaar zijn.

 • Contact

  Ons afsprakenbureau is telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.45 tot 17.00 uur op telefoonnummer 0513-48 58 55.

  Wanneer u contact zoekt buiten deze tijden kan u ons mailen op info@direct-psycholoog.nl dan nemen wij op zeer korte termijn contact met u op.